Vefat Eden Kişinin Su Aboneliği Nasıl Kapatılır?

Vefat eden kişinin su aboneliği kapatma işleminin yapılabilmesi için mirasçılardan birinin ölüm belgesi ile birlikte...

Yakınlarından birini kaybeden kişilerin, eğer vefat eden kişinin üzerine bir su aboneliği var ise bu su aboneliğini devretmeleri veya kapattırmaları gerekir. Peki vefat eden kişinin su aboneliği nasıl devredilir? Vefat eden kişinin su aboneliği nasıl kapatılır?

Üzerinde herhangi bir mülke ait su aboneliği bulunan bir kişi vefat ettiğinde, eğer su aboneliği kapatılmaz veya devredilmezse bu aboneliğin işlemi devam ediyor olarak görüneceğinden borç bilgisi gelmeye devam eder. Bu durumda yapılacak iki şey vardır. Bunlardan ilki vefat eden kişinin su aboneliğinin devredilmesidir.

Vefat Eden Kişinin Su Aboneliği Devretme

Vefat eden kişiye ait su aboneliği devretme işlemi için, vefat eden kişinin veraset ilamında yer alan kişilerden birinin, abonelik sahibinin ölüm belgesi ile birlikte bağlı bulunduğu belediyenin su idaresine giderek abonelik sahibinin vefat ettiğini bildirmesi ve aboneliğin kendi üzerine devredilmesi için dilekçe vermesi gerekmektedir. Dilekçe ile başvurulmasından sonra bir kaç gün içerisinde su aboneliği veraset ilamında yer alan dilekçe sahibinin üzerine geçecektir. Eğer vefat eden kişinin veraset ilamında bulunan yakınlarından biri tarafından mülkün bulunduğu belediyedeki su idaresine başvurulmaz ve aboneliğe ait borç ödenmeye devam ederse abonelik vefat eden kişi üzerinden devam edecektir.

Vefat Eden Kişinin Su Aboneliği Kapatma

Eğer vefat eden kişinin veraset ilamında bulunan yakınlarından biri su aboneliğini kendi üzerine almaz ise borcun gelmemesi için aboneliğin kapatılması gerekir. Bu durumda yapılması gereken yine kişinin veraset ilamında yer alan mirasçılarından birinin ölüm belgesi ile mülkün bulunduğu belediyedeki su idaresine başvuruda bulunmalıdır. Aksi takdirde abonelik vefat eden kişinin üzerinden devam edeceği için aboneliğe ait borç çıkacaktır.

Vefat Eden Kişiye Ait Su Borcu Ne Olur?

Vefat eden kişinin su aboneliği üzerine borç bulunuyor ve veraset ilamında yer alan yakınları tarafından bu borç ödenmek istenmiyor ise veraset ilamında yer alan kişiler tarafından vefat eden kişinin su aboneliği borcu için reddi miras davası açılabilir. Reddi miras davası sonucunda veraset ilamında yer alan kişiler bu borcu ödemezler. Fakat burada bilinmesi gereken önemli bir husus reddi miras davası açılması durumunda vefat eden kişi tarafından bırakılan bir miras var  ise bunun da red edildiğidir.

Ölüm Belgesi Nasıl Alınır?

Ölüm belgesi, devletin bir kişinin vefat ettiğini onayladığı belgedir. Eğer kişi hastanede vefat ettiyse doktorlar tarafından hastanede ölüm belgesi düzenlenir. Fakat kişi evde vefat ettiyse vefat eden kişinin yakınları tarafından vefat eden kişinin nüfus cüzdanı veya nüfus kayıt örneği ile birlikte bir hastaneye başvurmaları gerekmektedir. Kişinin yakınlarının ölüm belgesini alabilmek için başvurdukları hastanenin Sağlık Bakanlığına kayıtlı bir hastane olması gerekmektedir. Başvuru sonrasında eve gelen doktor tarafından gerekli muayene ve incelemeler yapıldıktan sonra ölüm belgesi hazırlanarak vefat eden kişinin yakınlarına teslim edilir.