Maaş hesabına bloke konulması ile hesap sizin tasarruf yetkinizden çıkarılır. Bu nedenle hesabınızda bulunan parayı kullanamazsınız. Maaş hesabına bloke konulmasının iki nedeni vardır. Birincisi şahıslara olan borçlarınız nedeniyle hesabınıza bloke konulması ikincisi ise devlet kurumlarına olan borçlarınız nedeniyle hesabınıza bloke konulmasıdır. Her iki nedenden de hesabınıza bloke konulduğunda internet veya mobil bankacılık üzerinden Havale, EFT işlemi gerçekleştiremeyeceğiniz gibi ATM’lerden para da çekemezsiniz. Böyle bir durumla karşılaştıysanız maaş hesabına bloke nasıl kaldırılır sorusunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Maaş Hesabına Neden Bloke Konulur?
Devlet kurumlarına olan borçlanmalarda, borçlu kişinin T.C. kimlik numarasına haciz gönderilir. Bu nedenle maaş hesabınız da dahil olmak üzere tüm banka hesaplarına bloke konulur. Böyle bir durumla karşılaşıldığında bankalar hesabınızda bulunan parayı size vermeyerek devlet kurumlarına olan borçlarınızı ödemenizi sağlar. Bu durumda bankalar sizin adınıza herhangi bir işlem yapamaz ve sizi borçlu olduğunuz devlet kurumuna yönlendirerek borcunuzu ödemenizi veya yapılandırmanızı sağlarlar.
Maaş veya diğer hesaplarınıza bloke konulmasının diğer sebebi ise bankalara, şahıslara veya firmalara olan borçlarınızdır. Bu işlem avukatlar aracılığı ile uygulandığı için maaş hesabına bloke konulmadan önce avukat tarafından aranarak borcunuzu ödemeniz veya yapılandırmanız önerilir. Maaşınıza uygulanabilecek bloke yalnızca borç tutarınız kadardır. Borcunuzun üzerinde bulunan tasarruflarınıza herhangi bir bloke konulamaz. Örnek verecek olursak hesabınızda 6.000 TL bulunmakta, bloke konulmasına sebep olan miktar ise 1.500 TL. Bu durumda hesabınızda bulunan 4.500 TL’lik kısmı kullanabilirsiniz.
Maaş Hesabına Bloke Nasıl Kaldırılır?
Devlet kurumlarına, bankalara veya firmalara olan herhangi bir borcunuz nedeniyle maaş ve diğer hesaplarınıza bloke konulduysa öncelikle yapılması gereken blokenin hangi kurum veya firma aracılığıyla konulduğunu öğrenmektir. Borcunuzun olduğu kurum ile iletişime geçerek borcunuzun tamamını ödemeniz veya borcunuzu yapılandırmanız durumunda hesaplarınıza konulan bloke kaldırılır. Fakat bloke konulmasına neden olan borç ödenmezse tarafınıza haciz işlemi uygulanır.
Emekli Maaşına Bloke Konulur Mu?
Emekli maaşı mevduat hesabı olarak geçmediği için emekli maaşına bloke konulamaz. Emekli maaşı herhangi bir banka hesabı olmadığı için emekli maaşınıza bloke konulması durumunda şikayet ederek ve maaşın emekli maaşı olduğunu söyleyerek emekli maaşı hesabınızdaki blokeyi kaldırabilirsiniz.
Emekli maaşı hesabınızdaki blokeyi kaldırmak için bulunduğunuz ildeki Tüketici Mahkemesine, bulunduğunuz ilde Tüketici Mahkemesi yoksa da Aslîye Hukuk Mahkemesine giderek başvuruda bulunabilirsiniz.
Maaş Haczi Varken Hesaba Bloke Konulur Mu?
Maaşın üzerinde bir haciz varken maaş hesabına bloke konulur mu konusu bloke işlemleri arasında en çok merak edilen konuların başında gelmektedir. Maaş haczi maaşın 4’te 1’ine uygulanır. Eğer maaş haczi dışında maaş hesabına bloke konulması da söz konusuysa bu durumda banka maaşınıza yalnızca haciz işlemi uygulayabilir. Yani banka sıraya girerek haciz sırasının gelmesini bekler ve haciz sırası kendisine geldiğinde maaşınıza haciz işlemi uygular. Üzerinde haciz bulunan bir hesaba banka bloke koyamaz.
Maaş Hesabına Bloke Sorgulama Nasıl Yapılır?
Maaş hesabınıza konulan blokenin neden konulduğunu öğrenmek için www.turkiye.gov.tr adresine giderek T.C. kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile giriş yaptıktan sonra “Uygulamaya Git” butonuna tıklayarak İnteraktif Vergi Dairesi’nin internet sitesine ulaşarak öğrenebilirsiniz.
Yorum Yaz