Kredi Sicili Ne Zaman Temizlenir • Kredi Sicili Nedir? 2022

Kredi Sicili Nasıl Temizlenir

Zaman zaman yaşayabileceğiniz nakit para ihtiyacına karşı ilk aklımıza gelen yöntemlerden biri kredi başvurusunda bulunmaktır. Yaptığınız başvuru bankalar tarafından değerlendirmeye alınır. Bu değerlendirme yapılırken başvuru sonucunu belirleyen en önemli etken kredi başvurusunda bulunan kişinin kredi sicilinin temiz olup olmadığıdır.

Temiz bir kredi siciline sahip kişi, banka tarafından güvenilir olarak kabul edilir ve hızlı bir şekilde kredi başvurusu olumlu olarak sonuçlanır. Fakat bozuk bir kredi siciline sahipseniz bankaların gözünde güvenilir olarak değerlendirilmezsiniz ve yapmış olduğunuz başvuru reddedilir.

World Puan Kullanılan Siteler ve Marketler

Kredi Sicili Nedir

Bankacılık işlemlerinde bulunan herkesin bir kredi sicili vardır. Kredi siciliniz belirlenirken, bankalara olan kredi ya da kredi kartı ödemelerinizin düzenli yapılıp yapılmadığına bakılır. Eğer kredi ve kredi kartı işlemlerinize ait ödemeleriniz 60 günlük bir gecikmede ise kredi siciliniz bozulmaması için size 30 günlük bir süre tanınır. Bu 30 günlük süre içerisinde hala ödemenizi gerçekleştirmediyseniz hakkınızda yasal takip başlatılarak Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından kara listeye alınırsınız.

Kredi sicili nasıl temizlenir ya da banka sicilim nasıl düzelir gibi sorular ise kara listeye alınan insanların en çok merak ettiği konuların başında gelir.

Kredi Sicili Ne Zaman Temizlenir

Kredi siciliniz bozulduysa ve banka sicili nasıl temizlenir diyorsanız Kredi Kayıt Bürosu tarafından kara listeye alındıktan sonra 5 yıl beklemeniz gerekecektir. Beşinci yılın sonunda kredi siciliniz yeniden temiz olarak görünecektir. Fakat bu 5 yıllık bekleme süresi kara listeye alındığınız tarih itibariyle değil kara listeye alınmanıza sebep olan borcunuzun bitmesi itibari ile başlar.

Kredi sicilinizin temizlenmesindeki diğer bir yol ise belirli dönemlerde gündeme gelen sicil affıdır. Kredi sicil affı ile çıkarılan yasa kapsamında belirlenen tarihe kadar borçlarınızı yapılandırarak ya da tamamen ödeyerek kredi sicilinizi temizleyebilirsiniz.

Kredi Notu Nasıl Yükselir

Kredi siciliniz temizlendikten sonra bankalara yaptığınız kredi başvurunuz direkt olumlu sonuçlanmaz. Bunun nedeni kredi puanınızın henüz yükselmemiş olmasıdır.

Kredi sicilinizi etkileyen en önemli etken ise kredi notudur. Kredi notu, Kredi Kayıt Bürosu (KKB’ye) bağlı Findeks tarafından aylık net geliriniz ile kredi kartı ve kredili mevzuat hesaplarınızdaki ödeme alışkanlarınızın oranlanarak oluşturulduğu bir puanlama sistemidir.

Kredi notunuzu yükseltmek için, mevcut kredilerinizi düzenli ödemeniz, kredi kartı ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız ve yaptığınız kredi kartı ödemelerinde en az minimum ödeme tutarını ödemeniz gerekmektedir. Aksi takdirde yapacağınız kredi veya kredi kartı başvuruları kredi notunuzun düşük olması nedeni ile olumsuz sonuçlanır. Kredi puanları hesaplanırken dikkate alınan beş temel etken bulunmaktadır. Bunların kredi notunuzu etkileme oranları ise şu şekildedir;

• Mevcuttaki kredi ve kredi kartı borçlarınız %35
• Kredi ve kredi kartı ödeme düzeniniz %35
• Yeni kullandığınız kredi %11
• Kredi kullanma sıklığı %10
• Diğer faktörler %9

Tüm ödemelerinizi zamanında ve eksiksiz yaparak kredi notunuzu yükseltmenizin yanında, herhangi bir bankadan hesap açarak içerisinde bir miktar para bulundurmanız da bankaların gözünde güvenilirliğinizin artmasını sağlayacaktır.

Kredi Sicili Nasıl Sorgulanır

Kredi başvurusunda bulunduğunuz banka tarafından kredi başvurunuz değerlendirilirken kredi siciliniz sorgulanır. Kredi sicilinizi sizler de sorgulayabilir ve kredi notunuzu öğrenebilirsiniz. Eğer kredi çekmeyi düşünüyorsanız öncelikli olarak kredi puanınızı sorgulamalısınız. Bu sayede kredilerinizin bankalar tarafından kabul edilip edilmeyeceğini başvuru yapmadan önce öğrenebilirsiniz. Kredi notunuzu veya kredi sicilinizi öğrenebileceğiniz kanallar ise şu şekildedir.

•‌ E devlet sisteminden sorgulamak
‌• Findeks üzerinden sorgulamak
‌• TBB Riks Merkezi’nden sorgulamak
‌• Bankadan sorgulamak

Kredi Sicili Puan Aralıkları

Findeks tarafından aylık net gelirinizin ödeme düzeniniz ile orantılanarak oluşturulan puan sonunda kredi notunuz belirlenir. Kredi notunuz 0 ile 1900 arasında bir puanlama sistemidir ve sizin risk seviyenizi gösterir. Kredi puanınız ne kadar yüksek ise kredilerinizin olumlu sonuçlanma ihtimali de o kadar yüksektir.

Puan aralığı ve risk durumu ise aşağıdaki gibidir.

• 1900 – 1700 : Çok İyi
• 1699 – 1500 : İyi
• 1499 – 1100 : Az Riskli
• 1099 – 700 : Riskli
• 699 – 0        : Çok Riskli

Kredi notunuz çok iyi, iyi ya da az riskli grupta ise kredi başvurusunda bulunduğunuz tutarın banka tarafından onaylanma ihtimali çok yüksektir. Fakat riskli veya çok riskli gruptaysanız başvurunuz olumlu sonuçlanmayacağı gibi kredi başvurunuzun reddedilmesi kredi notunuzu da olumsuz olarak etkileyecek ve bir miktar daha düşmesine neden olacaktır. Bunun sebebi ise bankalar tarafından çekilen kredi sicil raporunuzun diğer bankalar tarafından görülebilir olmasıdır. Yaptığınız başvurular diğer bankalarda kullanılmamış kredi başvurusu veya olumsuz sonuçlanmış kredi başvurusu olarak değerlendirilir ve kredi durumumuzu negatif yönde etkiler.

Kredi Notu Düşük Olanlara Kredi Veren Bankalar

Kredi değerlendirmeleri, bankadan bankaya değişkenlik göstermekle birlikte başvuruda bulunan kişiye göre de değişkenlik göstermektedir. Kredi siciliniz düşük ise birçok banka tarafından reddedilmeniz kaçınılmazdır.

Bankalarda sicil nasıl temizlenir noktasında yapmanız gereken ise kredi başvurusundan önce kredi kartı başvurusunda bulunmanız ve kredi kartı ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız ya da düşük bir miktar kredi çekerek ödeme planına uyarak kredi notunuzu yükseltebilir ve risk grubunuzu düşürebilirsiniz. Finansbank Enpara, Aktifbank ve CEPTETEB gelir belgesiz ve kefilsiz kredi başvurunuzunu değerlendiren bankalardır.

Kredi sicili nasıl temizlenir ile ilgili aklınıza ekstra takılan herhangi bir soru olduğunda yazımızın altına yorum olarak belirtebilir veya bilginizi direkt olarak bizlerle paylaşabilirsiniz.