Konut kredisi ekspertiz ücreti nasıl geri alınır konut kredisi kullanan kişiler tarafından çok fazla merak edilen bir konudur. Pek çok insan ev alma hayalini gerçekleştirmek için bankaların konut kredisi imkanından yararlanır. Konut kredisi başvurusu yapılırken satın alınmak istenen ev bankaya bildirilir ve banka tarafından eve bakılması ve konutun değerinin belirlenmesi için ekspertiz yönlendirilir.
Ekspertiz kurumu evin durumunu inceledikten sonra evin yaşı, konumu gibi özelliklerine göre evin değerini belirten bir rapor oluşturur. Bu rapor için gereken ücret ise başvurmuş olduğunuz konut kredisinin masrafları arasındadır. Bu yazımızda ekspertiz ücreti geri alınabilir mi? Ekspertiz ücreti nasıl geri alınır? konularında gerekli bilgiyi sizler için derledik.
Ekspertiz Raporu Nedir?
Ekspertiz raporu, bağımsız kuruluşlar tarafından hazırlanan ve bankalardan konut kredisi kullanılması ile konut alımında, alınmak istenen konutun değerinin belirlendiği bir rapordur. Bağımsız gayrimenkul değerlendirme uzmanları tarafından konutun konumu, yaşı ve diğer nitelikleri değerlendirilir ve benzer konutlara ait piyasa araştırması yapılarak konutun fiyatı belirlenir.
Konut kredilerinde alıcı ve satıcı arasında anlaşılan fiyatın uygun olup olmadığının belirlenerek bankalara bildirildiği bu rapor konut kredisi için gereken evraklar arasındadır. Bankalar, bu raporun hazırlanması için bağımsız kuruluşlara bir ücret öder.
Ekspertiz Raporu Ücreti Ne Kadar?
Ekspertiz raporu ücreti, konut kredisi kullandıran her banka için değişkenlik göstermekle beraber bir oran dahilinde hesaplandığı için tüm bankalarda birbirine yakın ücretlerdir. Ekspertiz raporu ücreti bankalara değil bankalar tarafından evin bedelinin belirlenmesi için yönlendirilen bağımsız kuruluşlara ödenen bir ücrettir.
Ekspertiz raporu ücreti konusunda bilmeniz gereken en önemli nokta ise bankaların ödemiş olduğunuz ekspertiz raporu ücretinden herhangi bir komisyon alamayacağıdır. Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği kapsamında 2014 yılından itibaren bankaların ekspertiz ücreti üzerinden komisyon almaları yasaklanmıştır. Konutun değerinin belirlendiği konut kredisinde ekspertiz ücretleri konutun değerine göre değişmekle birlikte ortalama 1000 TL ile 1400 TL arasındadır.
Konut Kredisi Ekspertiz Ücreti Geri Alınır Mı?
Ekspertiz ücreti geri alınabilir mi? bankalara konut kredisi başvurusunda bulunan ve evin bedelinin belirlendiği ekspertiz raporunun oluşturulması sonrasında kredi başvurusu olumsuz sonuçlanan veya alıcı ve satıcı arasında doğan anlaşmazlıklar nedeniyle ev satışının iptal olması sonrasında en çok merak edilen konudur. Bu ve benzeri sebeplerle ekspertiz raporu hazırlanan evin satış işleminin gerçekleşmemesi durumunda ekspertiz ücreti geri alınamaz.
Bunun nedeni ise ekspertiz raporunu hazırlayan kuruluşlarının bağımsız kuruluşlar olması ve bankalara ödemiş olduğunuz ekspertiz raporu ücretinin bankalar tarafından bu bağımsız kuruluşlara ödenmesidir. Ekspertiz raporu evin bedelinin belirlendiği bir rapordur ve bağımsız kuruluşlar bu raporu bitirdiklerinde işlerini tamamlamış olduklarından ödenen ücreti de hak etmiş olmaktadırlar. Kredinin olumsuz olması veya evin satışından vazgeçilmiş olması ekspertiz firmalarını bağlayıcı bir durum değildir.
Bu konuyla ilgili ortaya çıkan yalan haberlere istinaden Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı 13 Ocak 2020 tarihinde kamuoyunu aydınlatmak amacıyla “Ekspertiz Ücretlerine İlişkin Basın Açıklaması” adı altında bir basın açıklamasında bulunmuştur. Ekspertiz ücretleri yalnızca ekspertiz bedelinin olması gerekenden fazla olduğu ve bunun kanıtlandığı durumlarda geri alınabilir.
Ekspertiz Raporu Ücreti Nasıl Geri Alınır?
Ev almak için konut kredisi başvurusunda bulundunuz ve krediniz için gereken evraklar arasında yer alan ekspertiz raporu hazırlanarak tarafınıza bir ücret yansıtılarak başvuruda bulunduğunuz kredi bedelinin içerisinden kesinti yapıldı. Eğer bu ücretin olması gerekenden fazla olduğunu düşünüyorsanız yüksek ücret uygulaması veya mevzuat hükümlerine aykırı ücret tahsil edilmesi durumları için ilinizde yer alan Tüketici Hakem Heyetine ve Tüketici Mahkemelerine başvurabilirsiniz.
Başvurunuz Tüketici Mahkemeleri‘nde değerlendirilir ve haklı bulunmanız durumunda sizden olması gerekenden fazla tahsil edilen ekspertiz raporu ücretini geri alabilirsiniz. Ev almadan önce benzeri sorunlarla karşılaşmamak ve ödediğimiz ekspertiz ücretinin boşa gitmemesi için öncelikle evin kredi kullanımına uygun olup olmadığını incelemelisiniz. Ev kredi kullanımına uygun ise evi almak istediğinizden emin olun. Aksi takdirde ödemiş olduğunuz ekspertiz ücreti boşa gidebilir.
Ekspertiz Raporuna İtiraz Edebilir Miyim?
Ekspertiz raporunun hatalı olduğunu düşünüyorsanız ekspertiz raporuna itiraz edebilirsiniz. Ekspertiz raporu hazırlanırken almak istediğiniz konutun yaşı, imar durumu, fiziki özellikleri, tapu türü, kat sayısı, konumu gibi özellikler incelenir. Bu bilgilerden biri veya birkaçının hatalı olduğunu ve bu nedenle yapılan değerlendirmenin de hatalı olduğunu düşünüyorsanız ekspertiz ile görüşerek ekspertiz raporuna itiraz edebilirsiniz.
Yorum Yaz