Hacizli Araç Yakalama Süresi Nedir? 2022

Hacizli Araç Yakalama Süresi Nedir?

Hacizli araç yakalama süresi nedir 2022 bir diğer adı ile araç bağlama olarak bilinmektedir. Trafiğe çıkan hacizli araçlar trafik ekipleri tarafından tespit edildiğinde trafikten men edilebilmektedir. Böylece arabanın üzerinde haciz koyduran kişiler arabanın satışını yapabilir ve böylece borcunu tahsil edebilirler. Hacizli olan arabalar bağlandıktan sonrasında otoparka çekilir ve satılacağı güne kadar otoparkta tutulur.

Otopark masrafları da arabanın üzerindeki borç tutarına ilave edilebilmektedir. Borç tutarını karşılamak için satışın hızlı olması için kişiler daha düşük miktarlarda satışa çıkartmaktadırlar. Bu noktada kişiler zarar etmiş olabilirler bu sebeple kişiler imkânı varsa borcu ödeme yolunu tercih edebilirler.

Kredi Sicili Ne Zaman Temizlenir?

Hacizli Araç Yakalama Süresi

Bankalardan alınan borçlar ve taahhüt verilerek alınan borçlar ve hatta senetli olan borçlarda ödenmediği zaman bu noktada avukat yolu ile mahkemeye taşınabilmektedir. Hacizli araç yakalama süresi bakıldığı zaman mahkemelerin yaptığı takip sonucunda ve borç miktarı kesinleştiği zaman tarafınıza bildirilir. Hacizli aracın yakalanma süresine bakıldığı zaman,

  • Uyarı sonrasında borçlar ödenmezse ve özellikle sizlere tanınan yasal süreç içerisinde ödenmesi gereken miktar ödenmezse bu noktada icra işlemleri başlatılabilmektedir. Bu durumun önüne geçmek için kişiler kısa yoldan ödeme yoluna geçmelilerdir.
  • Borç takibi yapan avukatlarla görüşerek ödeme miktarları hakkında görüşebilecekler ve bununla beraber öteleme, taksit gibi şartlarla birlikte avukata danışabilirsiniz.
  • Bu tarz bir yönteme başvuru yapmazsanız avukatlar bu borcu tahsil etmek için icra daireleri üzerinden yetki alıyor ve malvarlığı sorgulanıyor.
  • Taşıt üzerindeki haciz işlemi malvarlığı sorgulama işlemi ile meydana geliyor ve eğer bir aracınız varsa üzerinde haciz koyarak trafik içerisinde yakalanmasına sebep olmaktadır.

Kısacası hacizli araçların yakalanma süresi bulunuyor ve bununla birlikte bu süreç tamamen Türkiye Cumhuriyeti kanunları ile belirlenen süreçlerde sağlanıyor. Eğer kullanmış olduğunuz arabaya haciz uygulanmışsa trafik çevirmelerinde arabanız bağlanmaktadır. Bağlandıktan sonra avukat tarafından 6 ay veya 1 sene içerisinde satışa çıkartılıyor, satış işlemi tamamlandıktan sonra borç tahsil ediliyor.

Hacizli Araç Yakalama Masrafı

Hacizli araç yakalama masrafı bakıldığı zaman otoparkta kalma süresi borç üzerinde eklenmektedir. Bunun dışında birçok durum içerisinde arabanın piyasa değeri ile borç miktarı birbirine uyuşmamaktadır.

Örnek olarak 50 bin TL’lik borç için arabanıza haciz gelirse haciz işleminin başlatılma aşamasından sonra araç 100 bin TL’den satılırsa tüm masraflar düşünüldükten sonrasında geriye kalan kısmı sizlere ödenmektedir. Bu ödemeler tamamen icra daireleri ile yapılıyor ve araç satıldıktan sonra hızlı bir şekilde uygulanıyor.

Araba Haciz Nasıl Kalkar?

Araba hacizcinin kalması ve hacizli araç yakalama işlemlerinin olmaması için borcun ödenmesi gerekir. Borç ödendikten 15 gün sonrasında araba üzerindeki haciz kalkar ve icra dosyası da kapatılır. Eğer araba üzerine bir haciz durumu konulmuşsa bu noktada borç ödenmeden kesinlikle haciz işlemi kaldırılmaz. Bazı yanlış anlama durumunda avukatlarla sorun yaşanabilmektedir özellikle kişiler borcu taksitlendirdiği zaman ve ödemeye başladığında araba üzerindeki haczin kalktığını düşünmektedir.

Bu tarz bir durum tamamen yanlış bir bilgidir eğer bu şekilde bir işlem uygulanırsa araba üzerindeki yakalama kararı kalkar fakat borç bitmeden ve icra dosyası tamamen kapatılmadığı zaman araba üzerindeki haciz durumu kalkmaz.

Araç Yakalama Kararı Ne Zaman Düşer

Hacizli olan araçların çıkma süresine bakıldığı zaman kredi kartı, kredi senet gibi borçlar yüzünden çıkabilmektedir. Bu noktada kişiler araç yakalama kararı ne zaman düşer sorusunu sorabilmektedir. Araç yakalama kararı ne zaman düşer bakıldığı zaman borçların tamamen ödenmesi veya ödenmeye başlanması ile düşer. Araç yakalama kararı ne zaman düşer bakıldığı zaman,

  • Banka borcu alamayacağını anladığı zaman dosyaları avukata gönderir ve avukata giden borçlara ek olarak avukatlık masrafları eklenebilir.
  • Borcun tahsilatı söz konusu olduğu zaman borçlu olan kişi ile görüşme sağlanır eğer olumsuz bir cevap alınırsa bu noktada icra dava dosyası açılabilmektedir.
  • Bu adımlarda dava dosyası kabul edildiği zaman alacaklı olan kişilerin borçlarının alınması için icra davası dosyası açılır.
  • Hacizli araç yakalama süresinde haciz işlemi başlatıldıktan sonra meydana gelebilmektedir.

Hacizli Araç Yakalama Nasıl Öğrenilir?

Hacizli araç yakalama işlemleri genel olarak birkaç temel prosedür üzerinden yapılır. Bu süreç İç İşleri Bakanlığı Emniyet birimi ile gerçekleştirilir ve olayın bu duruma gelmesi durumunda emniyet ekipleri ve mahkemenin tahsil ettiği avukatla görüşmeniz gerekebilir. Hacizli araç öğrenme süreci çok basittir kişiler e-devlet üzerinden de araç haciz durumunu öğrenebilirler bunun için,

  • Bir aracın hacizli durumuna geldiğini görmek için e-devlet icra dosyası sorgulama kullanılarak araç haciz durumu hakkında detaylı bilgiye sahip olunması gerekmektedir.
  • Adliye binaları üzerinde bulunan icra takip servisleri, araç haczi konusunda sizlere bilgi sağlamaktadır.
  • Adliye üzerinden bilgi almak istenmezse bu noktada icra takip dosya numaranızı bilmeniz gerekir ve bu kararın çıkması ile birlikte süreç ilerleme göstermektedir. Bununla beraber farklı bir yol üzerinden hacizli araba durumunu öğrenmeniz mümkün değildir.