Bireysel emeklilik sistemi (BES), aylık belirli bir miktar yatırılarak birikim yapılabilmesini sağlayan özel bir emeklilik sistemdir. Para biriktirebileceğiniz ve emekli olmanız durumunda ek gelir elde edebileceğiniz BES’e 18 yaşını doldurmuş dileyen herkes katılabilir. Zorunlu olmayan Bireysel Emeklilik Sisteminden istediğiniz zaman çıkabilir ve Bireysel Emeklilik iptali yapabilirsiniz.
7 Ekim 2001 tarihinde yürürlüğe giren kanun ile duyurulan BES, 27 Ekim 2003’te uygulanmaya başladı. Herkesin kolay bir şekilde katılabileceği bir sistem olan BES’in iptal edilmesi de oldukça kolaydır. Bu yazımızda Bireysel Emeklilik iptali 2022 için gereken tüm bilgileri bulabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik İptali Nasıl Yapılır?
Bireysel Emeklilik Sistemi, kişilerin emeklilik döneminde ek gelir elde etmeleri amacıyla çalışma hayatlarında belirli bir ücret ödedikleri ve ödedikleri rakama yüzde 25 oranında devlet katkısı sunan bir sistemdir. Sistemden ayrılmak isteyen kişiler diledikleri zaman Bireysel Emeklilik iptali yaptırabilirler. Ödemiş olduğunuz BES katkı payının tamamını alarak sistemden ayrılabilirsiniz.
BES iptali için Bireysel Emeklilik Sistemi’ne kayıtlı olduğunuz banka veya sigorta şirketi ile irtibata geçmeniz gerekmektedir. Her banka ve sigorta şirketi için iptal şartları farklı olması nedeniyle iptal işlemi de değişkenlik göstermektedir. Bireysel Emeklilik iptalini SMS, telefon veya müşteri hizmetlerinden tuşlama yaparak başlatabilirsiniz.
Bireysel emeklilik iptalini ilk 2 aylık başlangıç dönemi içerisinde gerçekleştirirseniz ödediğiniz katkı payının tamamını herhangi bir kesinti olmadan alabilirsiniz. Bireysel emeklilik sisteminde %25’lik devlet katkısına hak kazanmanız için en az 3 yıl sistemde kalmanız gerekmektedir. Sistemden 3. yıldan sonra ayrılmanız durumunda hal edeceğiniz devlet katkısı oranları ise şu şekildedir.
- 3-6 yıl içerisinde bireysel emeklilik iptali yaparsanız devlet katkısının %15‘ini
- 6-10 yıl arasında bireysel emeklilik iptali yaparsanız devlet katkısının %35‘ini
- 10. yılın sonunda bireysel emeklilik iptali yaparsanız devlet katkısının %60‘ını
- 10 yıl sonunda ve 56 yaşını doldurmanız durumunda ise devlet katkısının tamamını hak edersiniz.
Garanti BES İptali Nasıl Yapılır?
En çok kullanılan Bireysel Emeklilik Sistem kanallarından olan Garanti BES iptalini 444 0 336 Garanti BBVA Emeklilik Müşteri İletişim Merkezi’ni arayarak gerçekleştirebileceğiniz gibi Garanti BBVA mobil bankacılık ya da internet bankacılığına giriş yaparak “Sözleşmeden Ayrılma” menüsü üzerinden de veya size en yakın Garanti Bankası şubesine giderek gerçekleştirebilirsiniz.
Yapı Kredi BES İptali Nasıl Yapılır?
Yapı Kredi BES iptali için en kolay yöntem SMS ile iptaldir. 2202’ye TC kimlik numaranız ve doğum tarihinizi yazarak SMS göndererek bireysel emekliliğinizi iptal edebilirsiniz.
Yapı Kredi BES iptalini Yapı Kredi şubelerine giderek size verilen BES iptal formunu doldurarak yapabileceğiniz gibi 444 0 444 veya 0850 222 0 444 numaralı Yapı Kredi müşteri hizmetlerini arayarak sesli yanıt servisindeki yönlendirmelerle müşteri temsilcisine bağlanarak iptal edebilirsiniz.
Avivasa BES İptali Nasıl Yapılır?
Avivasa BES iptali için 444 11 11 numaralı Avivasa çağrı merkezini arayarak müşteri temsilcisi ile görüşüp, tarafınıza gönderilecek olan evrakları eksiksiz doldurarak imzalı bir şekilde yeniden Avivasa’ya göndermelisiniz. Avivasa BES iptali SMS kanalı ile gerçekleştirilememektedir.
Ziraat Bankası BES İptali Nasıl Yapılır?
Ziraat Bankası BES iptali için Ziraat Emeklilik Çağrı Merkezini 0850 202 20 20 numaradan arayarak iptal talebinizi oluşturabilirsiniz. İnternet şubesinden de Ziraat Bankası BES iptali yapabilirsiniz. Bunun için ise Türkiye Hayat internet şubesine giriş yaparak “Online İşlemler” menüsünden “Bireysel İşlemler” alanını seçmelisiniz.
Daha sonra açılan sayfadan bireysel emeklilik sorgulaması yaparak iptal edebilirsiniz. Ziraat Bankası BES iptalini aynı zamanda Ziraat mobilden de yapabilirsiniz. Mobil uygulamaya giriş yaptıktan sonra “Değişiklikler ve Talepler” menüsünden açılan Otomatik Katılımlı Sözleşmeler sayfasından BES Cayma Talebi menüsünden iptal işlemini yapabilirsiniz. Aynı zamanda Ziraat Bankası ve Anadolu Hayat Emeklilik şubelerinden de Ziraat Bankası BES işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Akbank BES İptali Nasıl Yapılır?
Akbank şubelerinden Akbank BES iptal başvurusu oluşturarak size verilen BES iptal formunu doldurarak yapabileceğiniz gibi 0216 444 11 11 numaralı Avivasa müşteri hizmetlerini arayarak da yapabilirsiniz.
Halkbank BES İptali Nasıl Yapılır?
Halkbank BES iptalini SMS kanalı ile yapabşleceğiniz gibi şubelerden ve müşteri hizmetlerinden de gerçekleştirebilirsiniz. Halkbank BES iptalini SMS ile yapmak için “AYRILMA TCKN” yazarak 2560’a mesaj göndermeniz ve gelen mesaja “EVET” yazıp cevaplamanız gerekmektedir. Halkbank BES iptali için 0850 800 44 00 ve 0850 800 44 01 numaralarını da kullanabilirsiniz. Halkbank emeklilik sisteminden de iptal başvurunuzu yapabilirsiniz. Sisteme giriş yaparak Otomatik Katılım menüsünden “Değişiklik Talepleri” sekmesine giderek “Ayrılma Talebi” alanından Halkbank BES iptalini gerçekleştirebilirsiniz.
Burgan Bank BES İptali Nasıl Yapılır?
Burgan Bank BES iptali için Burgan Bank internet bankacılığına giriş yaparak “Burgan Bank Rahat Emeklilik” menüsünden bireysel emeklilik sayfasına ulaşarak Burgan Bank BES iptali gerçekleştirebilirsiniz.
BES İptali Para Ne Zaman Yatar
Bireysel Emeklilik Sistemi’nden cayma hakkınızı kullanarak ayrılmanız durumunda ödediğiniz tutar en geç 20 iş günü içerisinde belirtmiş olduğunuz hesap numarasına aktarılarak tarafınıza iade edilir.
Yorum Yaz