Bankadan icralık ev nasıl alınır ve hangi şartlarda alınır gibi soruların tüm cevaplarını net bir şekilde alabileceğiniz yazımızı sonuna kadar okumanızda fayda var. Ev almak, birçok insanın hayalidir. Bu hayalini gerçekleştirmek ve bir ev sahibi olmak isteyen vatandaşların ev alma yolları ile ilgili yaptığı araştırmaların sonuçlarından bir tanesi de bankadan icralık ev almaktır. Bankalar, ev almak isteyen kişilere kredi desteği sağladığı gibi ev satışı da yapmaktadır. Bankalardan alınan evler muadillerine oranla yaklaşık %40 oranında daha uygundur.
Emlak ofislerinden ve sahibinden daha kârlı olan bankadan icralık ev satın alımları ile ilgili vatandaşların merak ettiği soruların başında bankadan icralık ev nasıl alınır gelmektedir. Bu yazımızda bankadan icralık ev nasıl alınır ve bankadan icralık ev almak için gereken şartları sizler için araştırdık.
Bankadan İcralık Ev Nasıl Alınır?
Bankalar, müşterilerine kredi kullandırırken müşterilerinin varlıklarına ipotek koydurabiliyorlar. Bankadan kullanılan kredinin ödenmemesi durumunda ise ipotek edilen varlık banka tarafından satışa çıkarılarak kullanılan kredinin ödenmesi için kaynak oluşturulur.
Bankadan icralık ev nasıl alınır konusunda öncelikli olarak yapılması gereken bankaların satışa sunduğu evlerin incelenmesidir. Daha sonra bankaya başvuruda bulunularak açık arttırma için teklif verilmesi gerekmektedir. Bankadan icralık evler, imar durumu, iskan durumu gibi bilgilerin incelendiği ve ekspertiz raporu oluşturulan evlerdir. Açık arttırma için teklif yapmanız durumunda banka açık arttırma yazısı ile açık arttırma gününü açıklar. Satışa çıkarılan evlerin satış günü bir önceki gün çıkarılan resmi gazetede yayımlanır. Açık arttırmalara katılabilmek ve bankadan icralık ev almak için bazı şartlar gerekmektedir.
Bankadan İcralık Ev Almak İçin Gereken Şartlar
Bankadan icralık ev almak için bir takım şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde icralık ev için başvuruda bulunamaz ve icralık ev ihalesine katılamazsınız. Bankadan icralık ev almak için gereken şartlar şunlardır.
- 18 yaşını doldurmuş olmak.
- Belirtilen açık arttırma gününde ve saatinde belirtilen yerde bulunmak.
- Açıl arttırma için belirtilen bedelin en az %20’sini yanınızda bulundurmak.
- Bu şartların dışında bankadan icralık ev almak için bilinmesi gerekenler şunlardır.
- İcralık ev alımında 150 metre kare altındaki evlere %1 KDV uygulanır.
- 150 metre kare üstündeki evlerde ise %18 KDV uygulanır.
- Evin üzerinde herhangi bir rehin veya hisse kaybı var mı bakılmalıdır.
- Açık adresi alınarak ev görülmelidir.
- Ev alınmadan önce bir avukat tarafından inceleme yapılması faydalı olacaktır.
- İhalenin kurallara uygun olarak yapılıp yapılmadığı kontrol edilmelidir.
- İcra müdürlüğünün satışın sonlandığına dair ilanına bakılmalıdır.
- İhaleyi kazanan kişinin teminatının kasaya alındığının ibaresinin yazılmasına.
Eğer ihale tamamlandıktan sonra herhangi bir itiraz gelmezse 10 gün içerisinde evin bedelinin tamamının ödenmesi gerekmektedir. Evin alınması için icra memurlarının tapu müdürlüğüne evin satışı için yazı yazması gerekmektedir. Aksi takdirde ihaleyi kazanan kişi evin satışını üzerine alamaz.
Bankadan icralık ev almak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli nokta ise bankadan alınan icralık evlerin 3 yıl boyunca satılamayacağıdır. Eğer icradan aldığınız bir evi 3 yıl içerisinde satmak zorunda kalırsanız gelir vergisi kanununda belirtildiği şekilde aradaki fark kadar gelir vergisi ödersiniz. Bankaların icralık ev ilanlarını bankaların internet sitelerinden veya ev satışı yapılan online platformlardan takip edebilirsiniz.
İcralık Eve Kredi Çıkar Mı?
İcralık eve kredi çıkar mı? icradan ev almak isteyen birçok insan tarafından oldukça merak edilen bir konudur. Bankadan icralık ev almak istiyorsanız ve kredi çekebilmek için gerekli şartları yerine getiriyorsanız bankadan alınacak icralık eve konut kredisi başvurusunda bulunabilirsiniz. Fakat başvurunuzun olumlu sonuçlanması pek de mümkün değildir.
Bankaların icralık evler için kredi vermeye yanaşmamalarının sebeplerinden biri icralık ev satışı sonrası ev sahibinin iptal davası açma ihtimalidir. Diğer bir sebep ise icralık ev alımında öncelikle paranın %20’sinin, daha sonra takip eden 10 gün içerisinde ise tamamının ödenmesi gerekliliğidir. Bu durum normal bir gayrimenkule uygulanan kredi kullandırma süreci ile benzer olmadığı için icralık eve kredi çıkma ihtimali bulunmamaktadır.
İhalenin Feshi Davası Nedir?
Bankadan icralık ev alındıktan sonra ihaleye katılanlar tarafından ihalenin usulsüz yapıldığı düşünülüyor ise ihaleye itiraz etmek için ihalenin feshi davası açılabilir. İhalenin feshi davası için başvuru ihale yapıldıktan sonraki 7 gün içerisinde yapılmalıdır. Başvuru yapıldıktan sonra icra mahkemesi tarafından 20 gün içerisinde dava gerçekleştirilir. İhalenin feshi davasının açılabilmesi için ihalede usulsüzlük yapılması, ihaleye fesat karıştırılması, ihalenin yapılacağı mülke ait bilgilerin gizli tutulması gibi nedenler gereklidir.
Yorum Yaz