Adıma kayıtlı banka hesapları sorgulama ile e-devlet üzerinden sorgulama yaparak hangi bankada hesabınız olduğunu, hangi hesaplarınızın aktif olduğunu, hangi hesaplarınızın aktif olmadığını öğrenebilirsiniz. E-devlet üzerinden adıma kayıtlı banka hesapları sorgulaması yaparak bankalar veya herhangi biri tarafından bilginiz ve rızanız olmadan adınıza açılmış bir banka hesabı olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Yazımızın detaylarında e-devlet sistemi üzerinden adıma kayıtlı banka hesapları sorgulama nasıl yapılır? adıma kayıtlı banka hesapları sorgulama nasıl takip edilir? gibi soruların detaylarını bulabilirsiniz.
Bankacılık faaliyetlerinin artması ile neredeyse o yada bu sebeple herkes bir banka hesabına sahip. Fakat bazen maaş hesabı, kullanılan bir kredi veya faiz oranlarının yüksek olması gibi nedenlerden farklı bankalarda birden fazla hesaba ihtiyaç duyabiliyor. Farklı bir iş yerine başlanılması, kredinin ödemesinin tamamlanması ve diğer sebeplerle bu banka hesaplarının bazıları kullanım dışı kalıyor. Bu gibi sebeplerle kullanım dışı kalan veya bilginiz dışında açılan bir hesabın olduğunu merak eden kişiler tarafından adıma kayıtlı banka hesapları sorgulama nasıl yapılır? sorusu akıllara geliyor.
Adıma Kayıtlı Banka Hesapları Sorgulama Nasıl Yapılır?
Adıma kayıtlı banka hesapları sorgulaması yapmak ve adınıza kayıtlı tüm banka hesaplarınızı görebilmek için e-devlet sistemi üzerinden veya T.C. kimlik numaranız ile sorgulama işlemi yapabilirsiniz.
E-Devlet’ten Adıma Kayıtlı Banka Hesapları Sorgulama Nasıl Yapılır?
Adıma kayıtlı banka hesapları sorgulama e-devlet sistemi üzerinden yapılmaktadır. Sistem üzerinden yapılan sorgulama ile bilginiz dışında adınıza açılan bir hesap var mı ya da kullanmadığınız hesaplar hangileri bunları öğrenebilir, kullanmadığınız bir hesabınızda para olup olmadığını görebilirsiniz. E-devlet sistemi üzerinden adıma kayıtlı banka hesapları sorgulama yapmak için e-devlet sistemine şifreniz ile giriş yapmanız gerekmektedir.
Eğer daha önce e-devlet üzerinden herhangi bir işlem yapmadıysanız e-devlet şifrenizi almak için size en yakın PTT şubesine giderek şubede bulunan görevliye e-devlet şifresi almak istediğinizi söyleyerek e-devlet şifrenizi alabilirsiniz. E-devlet şifre ücreti 2022 yılı itibariyle 4 TL’dir.
Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile www.turkiye.gov.tr adresine giriş yaptıktan sonra SGK-Şahıs Ödemeleri- Banka Hesabı Tanımlama menüsüne giriş yaparak adıma kayıtlı banka hesapları sorgulama yapabilir ve adınıza açılan tüm banka hesaplarını buradan görebilirsiniz.
Banka hesaplarınızı e-devlet üzerinden sorgulamak için Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama butonuna tıklayarak doğrudan e-devlet sistemine giriş yapabilirsiniz.
T.C. Kimlik Numaranız İle Adıma Kayıtlı Banka Hesapları Sorgulama Nasıl Yapılır?
T.C. kimlik numaranız ile adınıza kayıtlı banka hesaplarını sorgulamak için uygulayabileceğiniz 3 ayrı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden ilki banka şubesine direkt başvuru yaparak banka hesabı sorgulama ikincisi bankanın müşteri hizmetlerini arayarak sorgulama üçüncüsü ise internet bankacılığı üzerinden sorgulama yapmaktır. Eğer e-devlet şifrenizi bilmiyorsanız ve öğrenmek için PTT şubelerine gidecek vaktiniz yoksa bu 3 yöntem ile de kayıtlı banka hesapları sorgulaması yapabilirsiniz. T.C. kimlik numaranız ile adıma kayıtlı banka hesapları sorgulama sonunda kayıtlı bir hesabınız yoksa tarafınıza kayıtlı müşteri bulunamadı şeklinde bir geri bildirim yapılır.
Kullanılmayan Hesapta Kalan Para Nasıl Çekilir?
T.C. kimlik numaranızla bankaya başvurarak ya da e-devlet sistemi üzerinden adınıza kayıtlı banka hesaplarını sorguladınız ve kullanmadığınız banka hesaplarının olduğunu öğrendiniz. Kullanmadığınız hesapların birinde bir miktar para unuttuğunuzu farkettiğinizde hesapta kalan parayı çekmek için yapmanız gereken hesabınıza ait bankanın müşteri iletişim merkezlerini arayarak para çekme talebinde bulunmak veya direkt bankanın şubelerinden herhangi birine giderek hesapta bulunan paranızı çekebilirsiniz.
Bu işlem öncesi kullanmadığınız hesabın tanımlı olduğu telefon numaranızın güncelliğini kontrol ediniz. Eğer telefon numaranız güncel değilse öncelikle telefon numaranızı güncelleyin. Kullanmadığınız karta ait hesap İş Bankası’na ait bir hesapsa ve telefon numaranız güncel değilse İş Bankası Telefon Numarası Güncelleme Nasıl Yapılır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Kullanılmayan Hesapta Kalan Para Zaman Aşımına Uğrar Mı?
Bankalar müşterilerine ait hesaplarda 10 yıl boyunca herhangi bir işlem yapılmaması durumunda hesabı otomatik olarak kapatmaktadır. Eğer adınıza kayıtlı banka hesabı sorguladıysanız ve 10 yılı geçmiş bir hesabınız bulunmaktaysa burada kalan para Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na aktarılır. Böyle bir durumla karşılaşıldığında bu parayı geri alamazsınız. 10 yıl ve üzeri işlem yapılmayan ve kullanılmayan hesapta kalan para zamana aşımına uğrar.
Yorum Yaz